Tuesday, March 13, 2007

Angående demokratin och Internet...

The internet and democracy av Stephen Lax är texten jag läste igenom inför det föregående seminariumet vilket snopet visade sig vara fel seminarium, så jag repade igenom den ytterligare en gång inför detta, nu korrekta seminariumet.
Detta var ett seminarium som tog steget in i demokratin, och hur Internet kan/har kommit att påverka den. Texten tog upp mycket om hur dagsläget är, där politiska partier och fraktioner har kommit att kunna yttra sig mer fritt, nå ut bredare och på så sätt påverka flera personer. Även att numera är en tvåvägskommunikation mellan politiska partier och oss som väljare otroligt mycket enklare. Jämför man med hur det varit, så var vår enda chans till frågor genom vanliga brev, eller genom att ringa någon representant eller prata med dem på torgen under deras valkampanjer. Numera kan vi nå dem via e-mail, via forum och gästböcker på deras hemsidor, eller genom politikernas egna bloggar. Vi kan få en djupare insikt i deras arbete och få ställa frågor och opponera oss direkt.
Vi diskuterade detta fram och tillbaka, men gick sedan vidare till att behandla en annan del som texten tar upp , nämligen "digitala klyftor" vilket kom att bli den centrala delen av seminariet som jag upplevde det. Vad är då en digital klyfta? Jo det är precis vad det låter som, en klyfta inom den digitala världen. Ovan så konstaterades att det i stort sett bara förbättrats med att mycket av den politiska verksamheten flyttats ut på Internet, men de som inte har möjlighet att nå Internet då? Vad händer med dem? De mest utsatta grupperna i samhället är de som behöver höras mest, och de har ofta inget Internet hemma, kanske inte ens en dator, kanske inte ens ett hem? Vad händer med dessa människor? En stor risk är att de faktiskt kan komma att bli undanputtade ur den demokratiska processen. Vad jag minns så presenterades inga vattentäta lösningar på detta problem under seminariumet, väntat men synd.

En annan sak vi skulle göra innan seminariumet förutom att läsa texten var att besöka någon politisk hemsida och analysera den. Jag valde att rikta in mig på att analysera två extrempartiers hemsida, för att se hur de var uppbyggda och om jag fann några likheter eller skillnader.
De partier jag valde var Natinalsocialistisk Front och AFA. Förvisso är AFA inte ett parti-politiskt parti, med det är ändå en organisation som i alra högsta grad är politiskt, och i alra högsta grad extrem.
Båda sidorna var förvånandsvärt lika, de är uppbyggda som nästan vilket annat partis hemsida som helst. De har hög användarvänlighet och är lättnavigerade. De politiska dokumenten går lätt att hitta och kommunikationen mellan väljare och politiker är identiskt på båda hemsidorna - Det är propaganda, propaganda och åter propaganda. Övertygande slagord om att "såhär är det minsann" och kraftiga symboler och bilder på när deras "väljare" demonstrerar och viftar på flaggor. Faktum är att de är så lika att man häpnar, det känns nästan som att de är samma parti, fast de är varandras raka motsatser rent politiskt. Det fick mig att reflektera en smula över deras anhängare, kan det vara så att de hamnat där de hamnat p.g.a. att respektive parti lyckades snappa upp dem först? Kunde de lika gärna vara enade under en fotbollsflagga och kastat sten på andra lag istället för på varandra? Jag vet inte, men tanken föddes...

Vill du ha en överskådlig bild över Sveriges politiska partier föreslår jag att du besöker denna sida.

No comments: