Thursday, March 29, 2007

Vecka 1

- Vad är en CCD?
CCD står för Charge Coupled Device och är en ljussensor som sitter i digitalkameran (ser ut som vilket annat litet chip som helst, fast med ett litet "fönster" på sidan som tar in ljuset som faller in i kameran), det den gör är att det ljus som faller på den från linsen omvandlar det till elektriska laddningar som sedan behandlas i kamernan. Detta gör den genom att i detta lilla fönster ligger det rutnät av pixlar, som var och en bedömer hur mycket ljus som faller på den, och sedan bygger kameran ihop den informationen från varje pixelcell till en hel bild.
Ju fler pixlar det finns i rutnätet i fönstret, ju högre upplösning är det på CCDn

- Vad innebär bitdjup i ljudsammanhang?
Bitdjup är hur noga ett digitalt ljud är beskrivet mätt i ljudstyrka. Ett analogt ljud har oändligt stort omfång, det har inte digitalt ljud. Ett digitalt ljud är uppdelat i nivåer. Ett ljud som har bitdjupet ett har 2 nivåer - antingen är det helt tyst, eller så låter det. Nu har de flesta digitala ljud i regel mins 8 bitnivåer, vilket således leder till att det ljudet har 256 olika steg.
(man får fram antal steg ett ljud har på varje bitdjup genom att höjja upp 2 med bitdjupet:
ett ljud med bitdjup 1: 2^1 = 1 steg
ett ljud med bitdjup 2: 2^2 = 2 steg
ett ljud med bitdjup 4: 2^4 = 8 steg
ett ljud med bitdjup 8: 2^8 = 256 steg
ett ljud med bitdjup 16: 2^16 = 65536 steg
ett ljud med bitdjup 24: 2^24 = 16777216 steg
ett ljud med bitdjup 32: 2^32 = 4294967296 steg
- Vad betyder interlaced scan?
Interlaced scan är att bilden som ritas upp på skärmen är uppdelad i massor av horisontella ränder som löper över hela skärmen, där de udda ränderna ritas upp, ligger kvar bråkdelen av en sekund, de jämna ränderna ritas nu ut, ligger kvar. hela bilden är alltså uppritad nu, men nu ritas de udda ränderna om till nästkommande frame, sedan följt av att de jämna ränderna ritas ut igen bråkdelen av en sekund senare. På detta sätt flätas bilderna samman och ser flytande ut.

Detta används i TV-apparater, datorskärmar jobbar med progressive scan där varje frame ritas ut var för sig.

Detta visar hur de jämna linjerna ritat ut var skon VAR alles nyss, de udda visar var skon är nu, på en tvskärm ser detta bra ut, detta är från ett interlaced scan-klipp som visats på en datorskärm.

- Vad är en CODEC?
Ordet codec kommer från decoder-encoder och är exakt vad ursprungsorden antyder - ett sätt att koda om informationen i en film så att filstorleken blir mindre.
Detta förändrar inte filmen i sig, möjligtvis - och för det mesta - försämras dock kvaliten på bilden eller ljudet eller både och.
Jämför tanken med olika filformat för bilder. En hårt komprimerad jpegbild ser grynig och suddig ut, en gifbild begränsar antalet färger i bilden etc. Detta är exempel på förstörande algoritmer, men för det allra mesta så är det inga problem om man väljer rätt förstörande algoritm. Huvudsaken är att filen blivit mindre.
Detsamma gäller codecs för filmer, man får anpassa sitt val av codec efter tittarnas behov.
Ska tittarna se filmen i en mobiltelefon måste man antagligen använda en hårt komprimerande codec, ska användarna se den på en dator fungerar DivX eller XviD utmärkt. Ska användaren se den i en DVD-spelar så används MPeg-4.

- Vad innebär vitbalans?
I en solnedgång färgas ljuset rött, och vita väggar blir således rödaktiga.
En vintermorgon kan den vita snön däremot se nästan blå ut.
Om man vitbalanserar kameran rätt kan man få den rödaktiga väggen att bli helt vit på bilden. Samma gäller såklart med den blåaktiga snön.
Man vitbalanserar alltså för att tala om för kameran vad som ÄR vitt egentligen, så kameran kan ta korrekta bilder.

1 comment:

Unknown said...

Fanstastiskt ambitiöst och välskrivet inlägg!